Lahodný květákový krém

soup with green leaf on white ceramic bowl

Hledáte rychlý, jednoduchý a chutný recept na polévku, kterou si zamiluje celá rodina? Vyzkoušejte květákový krém, který vás okouzlí svou jemnou chutí a krémovou konzistencí. Skvěle se uplatní jako lehký oběd nebo večeře.

Suroviny

  • 1 středně velký květák
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání (30% nebo 40%)
  • sůl a pepř dle chuti
  • na ozdobu: nasekané bylinky (např. petrželka, pažitka)

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky a důkladně omyjte.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Orestujte do měkka a zlata, asi 5 minut.
  4. Přidejte květákové růžičky a zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a vařte pod pokličkou asi 15-20 minut, dokud není květák měkký.
  5. Odstavte hrnec z plotny a ponorným mixérem rozmixujte polévku do hladka.
  6. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
  7. Polévku nalijte do talířů, ozdobte nasekanými bylinkami a podávejte s chlebem nebo opečenou bagetkou.

Tip: Pro zjemnění chuti můžete přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku.