Hledáte rychlý, jednoduchý a chutný recept na polévku, kterou si zamiluje celá rodina? Vyzkoušejte květákový krém, který vás okouzlí svou jemnou chutí a krémovou konzistencí. Skvěle se uplatní jako lehký oběd nebo večeře.
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (30% nebo 40%)
- sůl a pepř dle chuti
- na ozdobu: nasekané bylinky (např. petrželka, pažitka)
Postup
- Květák rozeberte na růžičky a důkladně omyjte.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Orestujte do měkka a zlata, asi 5 minut.
- Přidejte květákové růžičky a zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a vařte pod pokličkou asi 15-20 minut, dokud není květák měkký.
- Odstavte hrnec z plotny a ponorným mixérem rozmixujte polévku do hladka.
- Vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Polévku nalijte do talířů, ozdobte nasekanými bylinkami a podávejte s chlebem nebo opečenou bagetkou.
Tip: Pro zjemnění chuti můžete přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku.