Lži, pomluvy, šuškanda. Proč neztrácet čas jejich řešením a jak se od nich oprostit

woman whispering on woman's ear while hands on lips

Každý z nás se někdy stal terčem pomluv, polopravd nebo lží. Ať už se jednalo o závistivé poznámky kolegyně v práci, nepodložené fámy šířené na sociálních sítích nebo zlomyslné drby od takzvané kamarádky, podobné situace dokážou nepříjemně zamotat hlavu. Přemítáme pak nad tím, co si o nás asi tak dotyční myslí, co je k tomu vedlo a jak moc nás ponižují za zády. Jenže má vůbec smysl se tím zaobírat?

Lež má krátké nohy

Pravda nakonec vždy vyjde najevo, i když to někdy chvíli trvá. Vzpomeňte si třeba na bývalou spolužačku ze střední školy, která se vytahovala historkami o vašich intimních pletkách. Spolužáci jí možná pár dní naslouchali s otevřenou pusou, jenže brzy všem došlo, že si vymýšlí. Dřív nebo později pravda vyplula na povrch, lhářka ztratila důvěryhodnost a sama se stala terčem posměchu.

Síla sebevědomí

Čím více času strávíme rozebíráním a prožíváním pomluv, tím větší význam jim přisuzujeme. Uvědomte si, že názor druhých na vás z velké části odráží to, jací jsou oni sami. Vaše sebevědomí nesmí být závislé na postoji okolí. Pokud víte, že jednáte čestně a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nikdo nemá právo zpochybňovat vaši integritu. Pomyslně se obalte neviditelným štítem a nedovolte nikomu, aby vám diktoval, co si o sobě máte myslet.

Zaměřte se na podstatné

Život je příliš krásný a cenný na to, abyste jej promrhali řešením malicherností. Soustřeďte raději svou mentální energii na smysluplné aktivity a lidi, na kterých vám záleží. Věnujte se naplno své rodině, přátelům, zálibám a snům. Trávit čas s milovanými bytostmi, rozvíjet své nadání nebo jen tak relaxovat v přírodě vám přinese mnohem větší radost a uspokojení než pitvání něčích hloupých řečí.

Až tedy příště uslyšíte nějakou pomluvu o své osobě, představte si ji jako jedovatý šíp letící vaším směrem. Záleží jen na vás, zda mu dovolíte se zarýt hluboko pod kůži, nebo ho necháte neškodně se odrazit od vašeho pomyslného štítu. Nenechte nikoho, aby otravoval vaši mysl a okrádal vás o vnitřní klid. Buďte sami sebou, važte si svých kvalit a žijte svůj život naplno podle vlastních představ.