Toxický člověk narušuje vaše hranice. Takhle se můžete bránit

vignette photography of woman in white sleeveless dress

Toxičtí lidé často používají manipulativní taktiky, aby dostali, co chtějí. Hrají na city druhých, vyvolávají v nich pocity viny nebo je citově vydírají. Jejich chování je nevyzpytatelné – jeden den vás zahrnují pozorností a láskou, druhý den jsou chladní a odtažití. Vytvářejí kolem sebe neustálé drama a emocionální chaos. Pokud se cítíte ve vztahu s někým neustále jako na emocionální horské dráze, je to varovný signál.

Pasivní agresivita a sarkasmus

Toxičtí lidé často komunikují pasivně agresivním způsobem. Místo aby přímo vyjádřili své pocity či potřeby, používají sarkasmus, ironii či jiné nepřímé způsoby komunikace. Říkají věci jako „To je skvělé, žes na mě zase zapomněl“ nebo „Jasně, klidně jdi s kamarády, mně je to jedno“. Pod povrchem však doutná hněv a výčitky. Zdravá komunikace je přímá a otevřená, nikoli zastřená sarkasmem.

Kritika a shazování

Kritizování a shazování druhých je pro toxické lidi denním chlebem. Neustále komentují a hodnotí vzhled, chování či výkony ostatních. Často to dělají i za zástěrkou „dobře míněných rad“. Např. „Zlatíčko, neměla bys ty šaty vrátit? V těch kalhotách vypadáš mnohem štíhlejší.“ Či „Ten projekt se ti moc nepovedl, příště se víc snaž.“ Taková kritika podkopává sebevědomí a vyvolává pocity méněcennosti.

Jak se s toxickými lidmi vypořádat

Pokud ve svém okolí takové lidi máte, je důležité si uvědomit, že jejich chování není vaše chyba. Toxicita pramení z jejich vlastních problémů a nejistot. Zároveň si uvědomte, že jejich chování nemusíte tolerovat. Stanovte si jasné hranice a nenechte se vtáhnout do jejich dramat. Řekněte např. „Nechci s tebou takhle mluvit, až se uklidníš, můžeme to probrat“. Pokud toxický člověk hranice nerespektuje, zvažte omezení kontaktu. Obklopte se lidmi, kteří vás podporují a chovají se k vám s respektem.

Nikdo z nás není dokonalý a občas se může projevit toxicky. Pokud však tyto vzorce chování u někoho pozorujete opakovaně, je na čase zpozornět. Zdravé vztahy stojí na vzájemném respektu, upřímnosti a podpoře. A takové si všichni zasloužíme.