Jak zvládnout životní krizi a začít znovu: Průvodce osobním restartem

a girl walking on a railroad track

Řada lidí se občas dostane do stavu, kdy se zdá, že se nic nedaří. Plány nevycházejí, pracovní úsilí nepřináší kýžené výsledky, vztahy skřípou. Jak se z toho vyhrabat a najít cestu zpět ke spokojenému životu? Pojďme se na to podívat krok za krokem.

Zastavte se a vydechněte

Než se pustíte do jakékoliv akce, dovolte si chvilku klidu. Zastavte se, zhluboka se nadechněte a uvědomte si, že tato těžká fáze pomine. Sedněte si někam do přírody, dejte si šálek dobrého čaje a dejte průchod emocím. Klidně se vyplačte nebo vykřičte – ulevte nahromaděnému stresu a frustraci.

Udělejte si pořádek v hlavě i v okolí

Napište si na papír, co vás trápí a co byste chtěli změnit. Sepište si své cíle a sny. Pak se rozhlédněte kolem sebe. Máte doma nepořádek? Uklízení a třídění věcí vám pomůže i s pročištěním myšlenek. Vyhoďte vše nepotřebné, darujte oblečení, které už nenosíte. Uvidíte, že se vám bude hned líp dýchat. Čistý prostor vytváří čistou mysl.

Zaměřte se na to, co funguje

I v těch nejtemnějších obdobích se najdou světlé momenty. Vzpomeňte si, co vám dělá radost, co se vám daří. Třeba malujete krásné obrázky, pečete úžasné dorty nebo píšete povídky. Dělejte víc toho, v čem jste dobří. Talenty jsou dary, které nás vedou tím správným směrem.

Obklopte se podporujícími lidmi

Najděte ve svém okolí lidi, kteří stojí při vás a podporují vás. Promluvte si s přáteli, rodinou. Když je nejhůř, nebojte se vyhledat i odbornou pomoc psychologa nebo terapeuta. Sdílená bolest je poloviční bolest. A dobrá rada od blízkých či odborníků je k nezaplacení.

Začněte od malých krůčků

Velké změny v životě mohou začít drobnými krůčky. Stanovte si každý den malý splnitelný cíl. Něco, čeho reálně dosáhnete. Třeba dnes napíšu půl stránky mé knihy. Zítra uklidím kus šatníku. Pozítří zavolám staré kamarádce. Radost z drobných úspěchů vám dodá potřebnou energii a sebedůvěru zvládat postupně i větší výzvy.

Hýbejte se a jezde zdravě

Když je člověk v depresi, má často tendenci zajídat trápení nebo celé dny proválet. Zkuste to tentokrát jinak. Vyjděte ven na půlhodinovou procházku. Dejte si kvalitní jídlo plné živin – křupavou zeleninu, čerstvé ovoce, ořechy, semínka. Pohyb vám zlepší náladu a zdravá strava podpoří regenerační schopnosti těla i mozku.

Buďte na sebe hodní

Cesta z krize není sprinterský závod, ale běh na dlouhou trať. Nečekejte, že se vše spraví ze dne na den. Mějte se sebou trpělivost. Dopřejte si odpočinek, masáž, voňavou koupel. Odměňte se za každý dílčí úspěch. Projevujte vděčnost za maličkosti. Každý den si do deníku zapište tři dobré věci, které se vám ten den staly. Vnímat pozitivní momenty uprostřed trápení je velkým uměním.

Když se nic nedaří a máte pocit, že jste na dně, vězte, že i odraz ode dna vás může katapultovat výš, než jste byli předtím. Krize jsou příležitosti k novým začátkům a lepším zítřkům. Vezměte život do svých rukou a udělejte dnes první krok ke šťastnější budoucnosti. Stojí to za to, věřte mi.