Úzkost je tichý nepřítel, který může ovládnout váš život. Jak ji porazit?

woman wearing silver-colored ring

Úzkost je jedním z nejrozšířenějších psychických problémů dnešní doby. Přesto o ní stále mnoho lidí nemluví a trpí v tichosti. Přitom úzkost dokáže postupně ovládnout celý náš život, aniž bychom si to uvědomovali. Nejdříve se projevuje nenápadně – občasným pocitem nervozity, sevřeným žaludkem před důležitou schůzkou nebo zrychleným dechem v nepohodlné situaci. Postupně se ale může rozvinout v ochromující strach, který nám brání naplno žít.

Proč je úzkost tak nebezpečná?

Především proto, že nás nutí vyhýbat se situacím, které vnímáme jako ohrožující. Jenže tím, že se jim vyhýbáme, svou úzkost jen posilujeme. Vytváříme si falešný pocit bezpečí, který je ale křehký a dlouhodobě neudržitelný. Představte si například studenta, který trpí úzkostí z veřejného vystupování. Začne se vyhýbat prezentacím, seminářům, později i přednáškám a postupně přestane do školy chodit úplně. Jeho úzkost ho donutila obětovat vlastní vzdělání a budoucnost.

Úzkost ale není jen iracionální strach. Je to signál, že něco v našem životě není v pořádku. Může upozorňovat na přepracování, vyčerpání, potlačené emoce či nezdravé vztahy. Ignorovat tyto varovné signály je jako přelepovat kontrolku v autě – problém tím nezmizí, naopak se může zhoršovat, aniž bychom o něm věděli.

Cesta ven z bludného kruhu úzkosti

Jak tedy úzkost porazit? Prvním krokem je přiznat si, že problém existuje. To vyžaduje velkou dávku odvahy a upřímnosti k sobě samým. Mnoho lidí se za své úzkosti stydí a snaží se je skrývat. Jenže tím jen prohlubují svou izolaci a pocity selhání.

Dalším krokem je hledat podporu. Svěřit se blízkému člověku, který nás vyslechne bez odsuzování. Vyhledat odbornou pomoc psychologa či psychoterapeuta. Někdy stačí i jedna konzultace, aby člověk zjistil, že jeho problémy jsou řešitelné a že na to nemusí být sám. Terapeut také může doporučit vhodnou formu terapie – například kognitivně-behaviorální, která učí měnit vzorce negativního myšlení a chování.

Důležitou součástí boje s úzkostí je i změna životního stylu. Pravidelný pohyb, zdravá strava, dostatek spánku a relaxace – to vše pomáhá snižovat hladinu stresu a posilovat psychickou odolnost. Neznamená to ale, že bychom se měli násilím nutit do aktivit, které nám nedělají dobře. Jde spíš o to naslouchat svým potřebám, najít si čas sám na sebe a dopřát si věci, které nás těší a naplňují.

Silným pomocníkem v boji s úzkostí může být i meditace a mindfulness, tedy schopnost být plně přítomen v přítomném okamžiku. Úzkost často pramení z obav o budoucnost nebo výčitek z minulosti. Meditace nás učí tyto myšlenky pustit a soustředit se na tady a teď. I pouhých pět minut denně dokáže postupně zklidnit mysl a navodit pocit vnitřního míru.

Nenechte úzkost zvítězit

Nejdůležitější je ale nerezignovat a nevzdávat se. Cesta k překonání úzkosti není snadná ani rychlá. Budou dny, kdy se budete cítit skvěle a budete mít pocit, že jste úzkost porazili jednou provždy. A pak přijdou dny, kdy se úzkost vrátí s plnou silou a vy budete mít pocit, že jste zpátky na začátku.

V takových chvílích je důležité připomínat si, že občasné výkyvy jsou normální. Že pár špatných dnů neznamená, že terapie nefunguje nebo že jste selhali. Boj s úzkostí vyžaduje trpělivost, soucit k sobě a ochotu nevzdávat se, i když je to těžké.

Pamatujte, že na své cestě nejste sami. Úzkostí trpí miliony lidí po celém světě a mnozí z nich našli způsob, jak nad ní zvítězit. Někdo s pomocí terapie, jiný díky podpoře blízkých, další zase skrze životní změny a nové koníčky. Důležité je nevzdávat se a věřit, že i vy najdete svou cestu.

Příběh každého člověka, který dokázal překonat úzkost, je nadějí pro ostatní. Ukazuje, že změna je možná, i když to zpočátku vypadá beznadějně. Že strach se dá překonat odvahou a že i ty nejtemnější dny jednou skončí. Nenechte úzkost zvítězit. Udělejte dnes první krok k svobodě.