Zbavte se negativních myšlenek jednou provždy

woman standing in front of bubbles

Pesimismus je semínko deprese. Neustálý smutek a dívání se na svět černými brýlemi vás bude stahovat ke dnu. Negativní myšlení je začarovaný kruh, ze kterého je těžké se dostat. Ale není to nemožné a v tomto článku se problému podíváme na zoubek,

Možná si myslíte, že máte svůj pohled na svět (který pravděpodobně označujete za realistický) pevně v rukou, ale postupně vám přeroste přes hlavu. Negativita vám brání užívat si života naplno. Stále jste nespokojení, nic vás nebaví a s nikým si nerozumíte.

Změna myšlení krok za krokem

Prvním krokem ke změně je uvědomění si problému. Přiznejte si, že vaše myšlení není v pořádku. Zastavte se na chvíli a tiše pozorujte své myšlenky. Jaké jsou? Pozitivní? Nebo vás stále více stahují dolů?

Dalším důležitým krokem je provést náhradu špatného za dobré. Místo toho, abyste si stále stěžovali, zkuste hledat na každé situaci něco dobrého. Uvidíte, že to jde, jen chce trochu cviku. Místo obvyklého „to se mi určitě nepovede“ si řekněte „udělám vše pro to, abych uspěl“.

Praktická cvičení

Začněte každé ráno pozitivní myšlenkou. Hned po probuzení si řekněte, na co se daný den těšíte. Může to být maličkost – třeba dobrý oběd nebo příjemná procházka po práci. Uvidíte, že vás to nakopne.

Kdykoliv vás přepadne pesimismus, zhluboka se nadechněte. Představte si, že s každým výdechem vypouštíte všechny chmury a starosti. Naopak s nádechem do sebe nasávejte radost a klid. Opakujte, dokud se nebudete cítit lépe.

Na konci dne si zapište tři dobré věci, které vás potkaly. Ať už velké úspěchy, nebo i zdánlivě drobnosti jako pochvala od šéfa, úsměv od neznámého člověka na ulici či výborná, kterou jste si dopřáli. Soustřeďte se pouze na pozitiva a uvidíte, že jich každý den bude jen přibývat.

Benefity pozitivního myšlení

Pozitivní myšlení má na náš život obrovský vliv. Ovlivní vaše vztahy s ostatními, pracovní výsledky i celkovou spokojenost. Optimisté jsou zdravější, mají lepší imunitu a rychleji se zotavují z nemocí.

S pozitivním myšlením budete produktivnější a kreativnější. Snáze najdete řešení problémů a překonáte překážky. Budete přitahovat do svého života další pozitivní lidi. Naopak toxické pesimisty brzy odradíte.

Hlavním přínosem pozitivního myšlení je ale něco jiného. Konečně se naučíte mít se rádi a vážit si sami sebe. Přestanete se podceňovat a litovat se. Zamilujete si život a všechny každodenní radosti, které přináší. Těšíte se na takovou budoucnost?