Nastartujte den produktivně. Najeďte na zdravou ranní rutinu

woman stretching sitting on bed inside bedroom

Málokdo si uvědomuje, že první hodina po probuzení má ohromný vliv na celý zbytek našeho dne. Vytvořením zdravé ranní rutiny můžete správně nakopnout tělo i mysl a být celý den produktivnější a šťastnější. Stačí pár jednoduchých návyků a zlozvyky budou patřit vašemu starému já. Důležitá je v tomto případě především disciplína. Tady je pár tipů, jak na to.

Ranní ptáče dál doskáče

Prvním krokem k úspěšnému zvládnutí zdravé ranní rutiny je vstávat každý den ve stejný čas. Nastavte si budík a vylezte z postele hned po prvním zazvonění. Žádné povalování a matné vstávání, hned a zpříma! Mozek si postupně na pravidelnost zvykne a už po pár týdnech se můžete těšit na přirozené probuzení těsně před zazvoněním budíku. Budete se cítit mnohem svěžejší a odpočatější.

Vsadit můžete i na intenzivní osmiminutový trénink, který do těla během chvilky vypustí spoustu energie. Ráno nesmí chybět ani vydatná snídaně, ideálně lehká a plná vlákniny, třeba ovesná kaše s ovocem a semínky. Při snídani rozhodně nezapomeňte vypít pořádnou sklenici čisté vody.

Sbohem, zlozvyky!

Spousta lidí ráno ani nevyleze z postele a už scrolluje na mobilu sociální sítě nebo vyřizuje e-maily. Velká chyba! Digitální technologie oddalují skutečný začátek dne a vy jen ztrácíte čas a koncentraci. Odložte telefony, notebooky a veškerou elektroniku alespoň na půl hodiny stranou.

Nejvíc vám hned po ránu udělá radost pár minut kvalitní meditace nebo cvičení jógy. Stačí najít si příjemné místo, zavřít oči a jen klidně dýchat. Soustředěním se na sebe a své pocity rychle pročistíte mysl od nadbytečných informací. Výrazně si tak posílíte koncentraci a budete podávat lepší výkony po zbytek dne. Do práce dorazíte svěží a plní energie.

Nevzdávejte se!

Většina výzkumů tvrdí, že změna návyků trvá zhruba tři týdny, než si mozek nový vzorec chování zautomatizuje. Buďte proto trpěliví a odhodlaní. Když to s vámi ze začátku bude cloumat, nevzdávejte se. Jen to chce pevnou vůli a disciplínu. Vždyť jde vlastně jen o patnáct minut ráno navíc. Ale ten správný rituál vás postupně bude naplňovat pozitivní energií a vy se začnete na vstávání přímo těšit.

„Každý chce měnit svět. Málokdo ale chce měnit sám sebe.“

Anthony de Mello

Uvědomte si, že oněch pár minut investovaných do sebe sama dokáže zásadně změnit váš život k lepšímu. Úspěšní lidé to potvrzují. Konečně máte motivaci třeba dopsat rozečtený román, najít si nový koníček, nebo se naučit cizí jazyk. Prvním krokem je právě správné nastavení své ranní rutiny. Začněte ještě dnes!