Honba za produktivitou je past. Přestaňte na sebe brát nereálné nároky

woman leaning against a wall in dim hallway

V dnešní době se na nás valí neustálý tlak být produktivnější. Práce, rodina, koníčky – to vše bychom měli nějak stihnout. A ještě být u toho veselí, krásní, bohatí, ochotní, uvolnění. Přitom každý den doslova bojujeme s celou řadou nepříjemných a náročných úkolů a povinností. Nejde ale o nic jiného než o past.

Rychleji, výš a dál

Systém po nás požaduje, abychom toho zvládali víc a víc. Moderní technologie umožňují dělat věci rychleji. Tempo se zvyšuje. Jenže lidské síly jsou omezené.

Kvůli honbě za produktivitou se můžete brzy cítit zcela vyčerpaní. Chcete zvládat víc práce, abyste si zasloužili uznání. Jenže to vás nakonec neučiní spokojenějšími. Ve výsledku to může být přesně naopak.

Jste dost dobří už teď

Nemusíte být dokonalí. Nemusíte být produktivnější než všichni ostatní. Jste dost dobří takoví, jací jste právě teď. I když nezvládnete všechno, pořád jste cenní a jedineční. Pokud se vám něco nepodaří, svět se nezboří. Naučte se říkat „ne“. Neberte si toho na sebe příliš. Nikdo vám nejspíš stejně za vaši snahu víc nezaplatí.

Systém nás nutí se neustále zlepšovat. Vše se musí zvyšovat a zrychlovat. Lidé jsou ale součástí přírody. A v přírodě má vše svůj rytmus. Vše má svůj čas. A nekonečný růst není logický a ani možný.

Zpomalte a nebraňte se chvílím nicnedělání

Zkuste zpomalit. Dopřejte si chvíle klidu a odpočinku. Udělejte si čas jen pro sebe. Nic se nestane, když úkol odložíte na zítra. Když nic neděláte, neznamená to, že jste líní. Je to přirozené. Potřebujeme nabrat síly. Potřebujeme se zastavit a nadechnout. Nevyčítejte si to.

Růst a zlepšování jsou fajn. Pokud jsou ale vykoupeny totálním vyčerpáním, nestojí za to. Zdraví máte jen jedno. Važte si sami sebe. Jste skvělí už teď – se vším všudy.