Jak posílit intimitu ve vztahu. Rady pro hlubší propojení

low angle photograph of man and woman kissing

Intimita je základní stavební kámen každého vztahu. Intimní chvíle a pocity sounáležitosti vytváří hluboké pouto mezi dvěma milujícími se lidmi. Ale neznamená to jen sexuální vztah a fyzický kontakt. Nedílnou součástí je také intimita na úrovni emocí. Ta se vyznačuje vzájemnou důvěrou, otevřenou komunikací, schopností vcítit se do pocitů druhého, tolerancí a upřímností. Pro mnoho partnerů je právě vytvoření takového spojení jednou z nejtěžších zkoušek vztahu.

Co intimitu narušuje?

Intimitu ve vztahu může narušit celá řada faktorů. Patří mezi ně především nedostatek komunikace, nevěra, žárlivost, ale i workoholismus nebo příliš času tráveného na sociálních sítích. Velkým problémem je také rutina a stereotyp. Partneři si přestanou dělat radost maličkostmi, neřeší své problémy a odcizují se jeden druhému. Negativně se na intimitě podepisuje i kritika, výčitky a obviňování. Agresivní nebo pasivně-agresivní chování dokáže vzájemné pouto úplně zničit.

Empatie jako základ

Chcete ve svém vztahu posílit intimitu? V první řadě se musíte naučit být empatičtí, tj. vžít se naplno do pocitů a potřeb svého partnera. Nesoustřeďte se jen na sebe. Uvědomte si, že každý jsme jiný a to, co dělá dobře vám, nemusí vyhovovat tomu druhému. Při společných chvílích nechte dostatek prostoru, aby se protějšek mohl vyjádřit.

Mluvte spolu

Asi nejlepším receptem na posílení fyzické i emocionální intimity ve vztahu je otevřená komunikace. Všímejte si neverbálních signálů druhého a nebojte se ptát, co se za nimi skrývá. Neostýchejte se vyjádřit své potřeby a mluvit o svých pocitech. Upřímným a laskavým způsobem dávejte najevo, co vám dělá radost a co vás naopak trápí. Jen tak můžete vytvořit hluboké pouto založené na důvěře a skutečné, hluboké lásce. Nepředpokládejte, že ten druhý ví, co chcete. Musíte si o to říct.

Představte si situaci, kdy se žena začne vyhýbat sexuálnímu styku, protože ji partner v poslední době vůbec nehladí a nemazlí se s ní. Partner ovšem netuší, v čem je problém, protože mu to nikdo neřekl. Raději se zamyslete, zda to není váš případ?

Udělejte si čas

Pro mnoho párů žijících ve společné domácnosti se stává velkou pastí stereotyp a rutina. Ranní odchod do práce, povinnosti během dne, večerní vaření, úklid, děti – zní to povědomě? Nezapomínejte ale, že váš vztah by měl být vždy na prvním místě. Udělejte si na sebe čas. Věnujte partnerovi dotek, pohlazení, úsměv. Buďte vnímaví k jeho potřebám. Všímejte si maličkostí v každodenním životě a nepřestávejte s projevy náklonnosti.

Pozor na nevěru a žárlivost

Jedním z největších zabiják intimity ve vztahu je nevěra a žárlivost. Pokud jeden z partnerů druhého podvede, je velmi těžké znovu vybudovat vzájemnou důvěru a blízkost. Stejně tak žárlivé scény a podezřívání dokáží intimitu zadusit v samém zárodku. Dejte si pozor na podezíravost a přehnanou kontrolu. Nešpiclujte partnera a neurážejte se, pokud s vámi nechce trávit 24 hodin denně. I v tom nejlepším vztahu je dobré nechat si určitý prostor pro sebe a své zájmy.

Kdy už hledat odbornou pomoc

Řada párů dojde do bodu, kdy už ve vztahu nefunguje vůbec nic. Pak je na zvážení, zda nevyhledat pomoc odborníka – psychologa nebo párového terapeuta. Vytvoří pro vás to bezpečný prostor, kde budeme moci o svých problémech a pocitech mluvit nahlas. Sdílení je prvním krokem na cestě k uzdravení vztahu. Pamatujte, že krize je přirozenou součástí života každého páru. Záleží jen na vás, jak se k ní postavíte.

Snažte se být trpěliví

Pokud jste se rozhodli na svém vztahu zapracovat a posílit vzájemné pouto, vyzbrojte se trpělivostí. Zázraky se nedějí na počkání. Dejte změnám čas a oslavujte i malé dílčí úspěchy. Postupujte po malých krůčcích. Vnímejte partnera všemi smysly. Naslouchejte mu. Nespěchejte na něj. Nechte ho, ať se otevře sám. Jen tak dosáhnete kýženého zlepšení a prohloubení intimity.