Dýňové ravioli se šalvějovým máslem

Dýňové ravioli se šalvějovým máslem

Když podzimní vítr profukuje mezi stromy a na zahradách dozrávají poslední dýně, je ten pravý čas připravit si jedno z nejlahodnějších italských těstovin. Dýňové ravioli jsou jako malé sametové polštářky plněné sladkou dýňovou náplní, kterou dokonale doplňuje křehké máslové aroma šalvěje. Tento recept sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Kombinace křehkého těsta, krémové dýňové náplně a voňavého šalvějového másla vytvoří na talíři podzimní symfonii chutí.

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 500 g dýně Hokaido
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku

Na šalvějové máslo:

  • 100 g másla
  • 10-12 lístků čerstvé šalvěje
  • špetka soli

Postup

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Dýni rozpůlíme, očistíme od semínek a nakrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě při 180 °C asi 25-30 minut do změknutí. Po upečení dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem na hladké pyré.
  2. Do vychladlého pyré vmícháme strouhaný parmezán, vejce, sůl, pepř a špetku strouhaného muškátového oříšku. Náplň by měla být hutná, ale vláčná.
  3. Na těsto prosejeme mouku na pracovní plochu, uděláme důlek a do něj vklepneme vejce. Přidáme sůl a olivový olej. Vypracujeme hladké, pružné těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout zabalené v potravinové fólii.
  4. Těsto rozdělíme na několik částí a postupně vyválíme na tenké pláty (ideálně pomocí strojku na těstoviny). Na plát těsta klademe po lžičkách dýňovou náplň v rozestupech asi 4 cm. Okraje potřeme vodou, přiklopíme druhým plátem těsta a důkladně přitiskneme kolem náplně, aby vznikly pevně uzavřené polštářky.
  5. Ravioli vykrájíme rádýlkem nebo formičkou a necháme je lehce obschnout na pomoučeném ubrousku.
  6. V široké pánvi rozpustíme máslo, přidáme lístky šalvěje a na mírném ohni necháme máslo zpěnit, až začne lehce hnědnout a šalvěj zkřehne.
  7. Ravioli vaříme v osolené vodě 3-4 minuty. Scezené je ihned přehodíme do pánve s šalvějovým máslem a zlehka promícháme.

Tip na závěr

Pro dokonalou prezentaci posypte ravioli čerstvě nastrouhaným parmezánem a ozdobte křupavými lístky šalvěje. Pokud vám zbyde náplň, můžete ji použít jako lahodný dip k pečivu nebo ji zamrazit na příště. Těsto na ravioli lze také připravit do zásoby a zamrazit – jednotlivé ravioli ale před zmrazením posypte moukou a oddělte je od sebe, aby se neslepily.