Když podzimní vítr profukuje mezi stromy a na zahradách dozrávají poslední dýně, je ten pravý čas připravit si jedno z nejlahodnějších italských těstovin. Dýňové ravioli jsou jako malé sametové polštářky plněné sladkou dýňovou náplní, kterou dokonale doplňuje křehké máslové aroma šalvěje. Tento recept sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Kombinace křehkého těsta, krémové dýňové náplně a voňavého šalvějového másla vytvoří na talíři podzimní symfonii chutí.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- špetka soli
- 1-2 lžíce olivového oleje
Na náplň:
- 500 g dýně Hokaido
- 100 g strouhaného parmezánu
- 1 vejce
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku
Na šalvějové máslo:
- 100 g másla
- 10-12 lístků čerstvé šalvěje
- špetka soli
Postup
- Nejdříve si připravíme náplň. Dýni rozpůlíme, očistíme od semínek a nakrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě při 180 °C asi 25-30 minut do změknutí. Po upečení dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem na hladké pyré.
- Do vychladlého pyré vmícháme strouhaný parmezán, vejce, sůl, pepř a špetku strouhaného muškátového oříšku. Náplň by měla být hutná, ale vláčná.
- Na těsto prosejeme mouku na pracovní plochu, uděláme důlek a do něj vklepneme vejce. Přidáme sůl a olivový olej. Vypracujeme hladké, pružné těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout zabalené v potravinové fólii.
- Těsto rozdělíme na několik částí a postupně vyválíme na tenké pláty (ideálně pomocí strojku na těstoviny). Na plát těsta klademe po lžičkách dýňovou náplň v rozestupech asi 4 cm. Okraje potřeme vodou, přiklopíme druhým plátem těsta a důkladně přitiskneme kolem náplně, aby vznikly pevně uzavřené polštářky.
- Ravioli vykrájíme rádýlkem nebo formičkou a necháme je lehce obschnout na pomoučeném ubrousku.
- V široké pánvi rozpustíme máslo, přidáme lístky šalvěje a na mírném ohni necháme máslo zpěnit, až začne lehce hnědnout a šalvěj zkřehne.
- Ravioli vaříme v osolené vodě 3-4 minuty. Scezené je ihned přehodíme do pánve s šalvějovým máslem a zlehka promícháme.
Tip na závěr
Pro dokonalou prezentaci posypte ravioli čerstvě nastrouhaným parmezánem a ozdobte křupavými lístky šalvěje. Pokud vám zbyde náplň, můžete ji použít jako lahodný dip k pečivu nebo ji zamrazit na příště. Těsto na ravioli lze také připravit do zásoby a zamrazit – jednotlivé ravioli ale před zmrazením posypte moukou a oddělte je od sebe, aby se neslepily.