Zapečené brambory s květákem, smetanou a ořechy

Zapečené brambory s květákem, smetanou a ořechy

Kombinace křupavého květáku, krémové smetany a oříšků vytváří dokonalý podzimní pokrm, který zahřeje i pohladí na duši. Toto jídlo spojuje francouzskou eleganci s domácí českou kuchyní.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 větší květák
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g strouhaného sýra (eidam nebo čedar)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Muškátový oříšek
  • Máslo na vymazání

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a krátce povařte v osolené vodě (5-7 minut).
  2. Květák rozdělte na růžičky a blanšírujte 3 minuty v osolené vodě.
  3. Zapékací mísu vymažte máslem. Vrstvěte brambory a květák.
  4. V misce smíchejte smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
  5. Zalijte zeleninu smetanovou směsí, posypte strouhaným sýrem a nahrubo nasekanými ořechy.
  6. Pečte při 180 °C asi 30-35 minut dozlatova.

Tip na závěr

Pro extra křupavou krustu posypte pokrm 5 minut před koncem pečení špetkou strouhanky smíchané se zbylým sýrem. Servírujte s čerstvým zeleným salátem.