Kombinace křupavého květáku, krémové smetany a oříšků vytváří dokonalý podzimní pokrm, který zahřeje i pohladí na duši. Toto jídlo spojuje francouzskou eleganci s domácí českou kuchyní.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 1 větší květák
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g strouhaného sýra (eidam nebo čedar)
- 100 g vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Muškátový oříšek
- Máslo na vymazání
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a krátce povařte v osolené vodě (5-7 minut).
- Květák rozdělte na růžičky a blanšírujte 3 minuty v osolené vodě.
- Zapékací mísu vymažte máslem. Vrstvěte brambory a květák.
- V misce smíchejte smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
- Zalijte zeleninu smetanovou směsí, posypte strouhaným sýrem a nahrubo nasekanými ořechy.
- Pečte při 180 °C asi 30-35 minut dozlatova.
Tip na závěr
Pro extra křupavou krustu posypte pokrm 5 minut před koncem pečení špetkou strouhanky smíchané se zbylým sýrem. Servírujte s čerstvým zeleným salátem.